GYAKORI KÉRDÉSEK

Kérdése van? Válasszon kategóriát, és megkapja a választ a leggyakoribb kérdésekre.

Duracell

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Show / hide

MI A VÁLASZUK A NEMRÉGIBEN HARMADIK FÉL ÁLTAL VÉGREHAJTOTT, MÁS MÁRKÁKKAL VALÓ ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTELÉSRE?

A Duracell világszerte a vásárlók által legmegbízhatóbbnak tartott márka. Egy elem teljesítményének megállapítása nem egydimenziós mérés. A teljesítmény számtalan paraméterből tevődik össze: ilyen a lemerülés oka, a feszültség, az energiasűrűség, a lemerülést befolyásoló terhelés és hőmérséklet, illetve a tárolási élettartam. A technikai adattár műszaki adatai részletes információt nyújtanak minden kapható elemtípusról. Fejlesztéseinkre vonatkozóan a laboratóriumi körülmények között (az IEC módszerei szerint), illetve a valós használatról készített tanulmányokat használjuk fel, hogy újításainkkal a vásárlók folyamatosan elégedettek legyenek.

Show / hide

HOL VÁSÁROLHATOK DURACELL TERMÉKET?

Itt, a Duracell.hu honlapon. Minden egyes termékoldalon megtalálja azokat az online boltokat, amelyek forgalmazzák a terméket, feltüntetve, hogy van-e raktáronvagy sem. Számos termékünk kapható olyan általános boltokban is, mint a drogériák, piacok, áruházak, raktáráruházak és irodaszerboltok, illetve nagykereskedések is árulják őket.

Show / hide

VANNAK PROMÓCIÓIK, SPECIÁLIS AJÁNLATAIK, KIÁRUSÍTÁSAIK?

Minden érvényes akciónk megtalálható ezen a honlapon, az akciók oldalán. Látogasson vissza rendszeresen oldalunkra, hogy megismerje új ajánlatainkat.

Show / hide

HONNAN JÖN A DURACELL NYUSZI?

A történet 1973-ban kezdődött, amikor egy fergeteges reklámkampány azt hirdette dobpergetve, hogy a Duracell alkálielemek sokkal hosszabb ideig bírják szusszal, mint a hagyományos, olcsó szén-cink elemek. Megszületett a kis, rózsaszín, bolyhos nyuszi, aki Duracell elemekkel működik és számtalan érdekes versenyhelyzetben jobban győzi energiával, mint az ellenfelei.

Show / hide

A NYUSZI MEGVÁSÁROLHATÓ?

Sajnos a Duracell Nyuszi kereskedelmi forgalomban nem kapható.

Show / hide

Mikor kell kivennem az elemeket a készülékemből?

Az elemeket vegye ki a készülékből, ha:

  • a készüléket várhatóan hónapokig nem fogja használni
  • ha az elemek elhasználódtak (hogy megakadályozza az elem esetleges szivárgásából eredő károkat)
  • ha a készülék éppen háztartási hálózati (váltó) árammal működik
Show / hide

Mi a teendő, ha a készülékben egy elem szivárog?

Noha a legtöbb elem olyan kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek a bőrre nem ártalmasak, mégis ugyanúgy kell kezelni őket, mint minden más vegyi anyagot. A kifolyt kémiai anyagok kezelését mindig az előírásokkal összhangban végezze. Az elemek kémiai anyagai ne kerüljenek a szembe és a szájba. Ha mégis a szemébe vagy szájába jutna ilyen jellegű anyag, azonnal forduljon orvoshoz.

Show / hide

A hőmérséklet hatással van az elemekre?

Azt ajánljuk, hogy az elemeket szobahőmérsékleten, száraz helyen tárolja. A szélsőséges meleg, vagy hideg hőmérséklet kihathat az elem teljesítményére. Az elemmel működő készülékeket se helyezze meleg helyekre. Továbbá a hűtés sem szükséges és nem is ajánlott.

Show / hide

Milyen hatással vannak a Duracell elemek a környezetre?

1993-ban saját kezdeményezésünkre kivontuk elemeinkből a hozzáadott higanyt. „Alkálielemeink főként olyan hétköznapi anyagokat tartalmaznak, mint az acél, a cink és a mangán és helyes használat, illetve megfelelő hulladékártalmatlanítás esetén semmilyen veszélyt nem jelentenek az egészségre vagy a környezetre. Továbbá a környezetbarát szempontokat szem előtt tartva megszüntettük a PVC-csomagolásunkat, helyette magas rosttartalmú lapokat és RPET (újrahasznosított PET) buborékfóliát használunk. Ez egy teljes körű, környezetbarát csomagolási megoldás, amely jelenleg a PVC egyik legjobb alternatívája. A nagy teljesítményű alkálielemek világszinten vezető gyártójaként tudatában vagyunk annak, milyen nagy felelősségünk van a környezet megóvásában. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy elemeinket olyan módszerekkel tervezzük, gyártsuk és forgalmazzuk, amelyek a lehető legkisebb hatással vannak a környezetre. Részt veszünk a Call2Recycle programban is, hogy biztosítsuk az elemek biztonságos és megfelelő újrahasznosítását, illetve ártalmatlanítását.”

Show / hide

Ha egy elem anyaga kifolyt, hogyan tudom feltakarítani?

Ha egy elem anyaga kifolyt, a teendők a következők. Jól szellőző helyen végezze a tisztítást. Viseljen védőkesztyűt és -szemüveget. Fogkefét vagy pamutdarabot használva távolítsa el a kifolyt anyagot az elektromos érintkezőkről. Mielőtt új elemet helyezne bele, győződjön meg róla, hogy a műszaki cikk teljesen száraz-e. A további problémák elkerülésére érdemes megfogadnia az alábbi tanácsokat.
Ugyanabban a készülékben ne használjon különböző márkájú elemeket.
Mielőtt hosszú időre elteszi a készüléket, vegye ki belőle az elemeket.
Az alkálielemek, a NiCAD és a NiMH típusú elemek kifolyt anyagának eltávolításakor használjon egy evőkanál bórsavat négy liter vízben feloldva, vagy fele-fele arányban vízzel hígított ecetet vagy citromlevet.

Show / hide

Ha hosszabb ideig nem fogom használni a készülékemet, kivegyem belőle az elemeket?

Igen. Vegye ki az elemeket készülékéből, ha azt várhatóan hónapokig nem fogja használni.

Show / hide

Az elemeket hűtőben kell tárolnom?

Azt ajánljuk, hogy az elemeket szobahőmérsékleten, száraz helyen tárolja. A szélsőséges meleg vagy hideg hőmérséklet kihathat az elem teljesítményére. Az elemmel működő készülékeket se helyezze meleg helyekre. Továbbá a hűtés sem szükséges és nem is ajánlott.

Show / hide

Tölthetek más márkájú, újratölthető elemeket Duracell töltőben?

Igen, a Duracell töltők más márkájú NiMH, AA vagy AAA elemeket is feltöltenek. Ugyanakkor a Duracell nem vállal felelősséget más elemmárkák minőségéért, biztonságáért vagy teljesítményéért, ezért a Duracell töltőkhöz a Duracell újratölthető elemeit ajánljuk használni.

Show / hide

Az elemtartó rekeszt ki kell tisztítani?

A legjobb teljesítmény érdekében tartsa tisztán az elem és a tartórekesz érintkező felületeit. Az elemek behelyezése előtt minden alkalommal tisztítsa meg őket egy tiszta ceruzaradírral, vagy tiszta ronggyal.

Show / hide

Az elem felmelegedett a zsebemben. Ez normális?

Nem, az éppen nem használt elemeknek nem szabadna felmelegedniük. Az elemek csomagolásán elhelyeztünk egy vásárlóknak szóló figyelmeztetést, hogy ne hordják, vagy tárolják az elemeket a zsebükben, vagy a tárcájukban. Fémtárggyal érintkezve ugyanis merülni kezdhetnek, a szivárgás, vagy a törés, repedés pedig személyi sérülést okozhat.

Show / hide

Szétszedhetek egy elemet?

Nem. Ne bontsa meg az elemeket. Egy elem megbontásakor az összetevőkkel történő érintkezés személyi sérülést vagy tüzet okozhat.

Show / hide

A Duracell elemek tartalmaznak higanyt?

Nem, A Duracell minden típusú eleme higanymentes. Büszkék vagyunk rá, hogy 1993-ban saját kezdeményezésünkre általános felhasználású elemeinkben (AAA, AA, C, D és 9V méret) megszüntettük a higany használatát. Alkálielemeink főleg olyan hétköznapi fémekből készülnek, mint az acél, a cink és a mangán és megfelelő használat, illetve hulladékártalmatlanítás esetén semmilyen veszélyt nem jelentenek az egészségre, vagy a környezetre. 2011 januárja óta minden hallókészülékbe való elemünk is higanymentes, a The Mercury-Containing and Rechargeable Battery Act (A higanytartalomra és újratölthető elemekre vonatkozó rendelet) előírásaival összhangban.

Show / hide

Mi a teendő, ha a készülékben egy elem szivárog?

Noha a legtöbb elem olyan kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek a bőrre nem ártalmasak, mégis ugyanúgy kell kezelni őket, mint minden más vegyi anyagot. A kifolyt kémiai anyagok kezelését mindig az előírásokkal összhangban végezze. Az elemek kémiai anyagai ne kerüljenek a szembe és a szájba. Ha mégis a szemébe vagy szájába jutna ilyen jellegű anyag, azonnal forduljon orvoshoz.

Show / hide

Normális, ha a Duracell NiMH újratölthető elemek felmelegszenek töltés közben?

Igen, az normális, ha az elemek és a töltő is felmelegszik töltés közben.

Show / hide

Nedves lett az elemem és most egy fehér, porszerű anyag jelent meg rajta. Mit tegyek?

Az olyan ritka esetekben, amikor például az elem nedvessé válik, vagy fehér porszerű anyag jelenik meg rajta, nem sok mindent tehet. Az egyetlen, amit az elemmel tehet, hogy a megfelelő módon kiveszi és ártalmatlanítja és azonnal, szappanos vízzel lemossa a testének vagy a ruhájának az elemmel érintkezésbe került felületét. Ha a szemmel is érintkezésbe került, rögtön öblítse ki folyó vízzel legalább 15 percen keresztül és utána haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Show / hide

A gyerekeim szeretnek az elemekkel játszani. Ez nem gond?

A kisgyerekeknek nem szabad játszaniuk az elemekkel. Az elemek nem játékszerek, hanem műszaki cikkek számára készült tárgyak. Ne feledje, hogy bár az elemek népszerű, hétköznapi eszközök, a kémiai reakciók hordozható áramforrássá teszik őket. Az elemeket sosem szabad szétszedni, erőszakos beavatkozásnak kitenni, helytelenül használni vagy játéknak tekinteni. Noha a legtöbb elem olyan kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek a bőrre nem ártalmasak, mégis ugyanúgy kell kezelni őket, mint minden más vegyi anyagot. A kifolyt kémiai anyagok kezelését mindig az előírásokkal összhangban végezze. Az elemek kémiai anyagai ne kerüljenek a szembe és a szájba. Ha mégis a szemébe vagy szájába jutna ilyen jellegű anyag, azonnal forduljon orvoshoz. A biztonság kedvéért gyerekek csak felelősségteljes felnőtt szigorú felügyelete alatt használhatják az elemeket.

Show / hide

Az elemeimen kínai feliratok vannak. Mit jelent ez?

Azt jelentik, hogy az elemek higanymentesek.

Show / hide

Hova kell a + és a – jelnek kerülnie?

Az elemek behelyezéséhez figyelmesen kövesse a készülékén található instrukciókat és győződjön meg arról, hogy a + (plusz) és a – (mínusz) pólusok megfelelően helyezkednek el. FIGYELMEZTETÉS: Néhány olyan készülék, amelynél három vagy több elem használata szükséges, akkor is megfelelő működést mutathat, ha az egyik elemet helytelenül helyezték be. Az ilyen használat az elem szivárgásához vagy megrepedéséhez vezethet és a készülék sérülését okozhatja.

Show / hide

Eltüzelhetem az elemet?

SOHA ne gyújtsa meg vagy dobja tűzbe az elemeket — felrobbanhatnak, megrepedhetnek és biztonsági kockázatot jelenthetnek.

Show / hide

Miért használjak nikkel-fémhibrid (NiMH) elemet?

Az olyan nagy energiaigényű, mai készülékek esetében, mint a digitális kamerák, a korábban megszokottnál gyakrabban kell elemet cserélni. Ezekben NiMH Duracell elemeket érdemes használni. Ezek ugyanis több százszor is újratölthetők. A Duracell újratölthető AA eleme ideális a digitális kamerákhoz és egyéb nagy energiaigényű készülékekhez. AAA elemek is szóba jöhetnek, amelyek kiválóan használhatók olyan kisebb műszaki cikkekhez, mint az MP3 lejátszók és az elemes zsebjátékok. A Duracell újratölthető NiMH elemei és töltői azt a minőséget és megbízhatóságot nyújtják, amit elvár egy tartós, költséghatékony működésű Duracell terméktől.

Show / hide

Hogy működnek az elemek?

Az elemek egyszerűnek tűnhetnek, de a becsomagolt energia felhasználása egy bonyolult elektrokémiai folyamat eredménye. A külső körben az áram elektronok formájában akkor kezd el folyamatosan áramlani, amikor az eszközt — például egy villanykörtét — bekapcsolják. Ekkor az anód anyaga, a cink atomonként két elektront szabadít fel. Ez a folyamat az oxidáció, amely instabil cinkionokat eredményez. Miután az elektronok megtették a magukét és energiával látták el a villanykörtét, a katód végen újra belépnek az elembe, ahol az aktív összetevővel, a mangán-dioxiddal redukciónak nevezett kölcsönhatásra lépnek. Az oxidáció és a redukció kombinált folyamata egy energiacellában nem történhetne meg egy belső út nélkül, amely az elektronokat visszavezeti az anódba, kiegyenlítve a folyamatos külső áramlást. A folyamat vízben lévő negatív töltésű hidroxidionok mozgásának kíséretében megy végbe az elektrolit nevű folyadékban. A katódba belépő minden egyes elektron reakcióba lép a mangán-dioxiddal, ez az MnO2. Ezután az MnO2 az elektrolit vizével lép reakcióba. A reakció során a vízmolekula felbomlik és hidroxidionokat szabadít fel az elektrolitba, illetve hidrogénionokat, amelyek a mangán-dioxiddal MnO2H-t alkotnak. A belső kör akkor válik teljessé, amikor a reakció nyomán a katódban létrejövő hidroxidionok folyamatosan az anódba áramlanak. Ott keverednek az instabil cinkionokkal, amelyek az anódnál alakultak ki, amikor az elektronok eredetileg felszabadultak a külső kör számára. Ennek a folyamatnak az eredménye a cink-oxid és a víz. Ez teszi teljesé a kört (amire az elektromosság folyamatos áramlásához szükség van) és látja el energiával a lámpáját.

Show / hide

Mindegyik elemnek ugyanakkora az élettartama?

Nem, a különböző elemeknek eltérő az élettartamuk és a leadott energiamennyiségük, méghozzá a típustól és az őket alkotó kémiai elemek mennyiségétől függően. Egy étel elkészítése jó hasonlat lehet: a különböző alapanyagok és mennyiségek más-más ízt adnak az ételnek.

Show / hide

Mi az az alkálielem?

Csaknem negyven évvel ezelőtt a Duracell a világon elsőként dolgozta ki a mangán-dioxid alkálielem elektrokémiáját. Az 1960-as években a lakossági műszaki cikkek dinamikusan növekvő piacán ez az elemtípus hamar nagy népszerűségre tett szert a termékfejlesztők körében. Az alkálielemeknek vagy mangán-dioxid alkálielemeknek számtalan előnyük van a szén-cink elemekkel szemben, például magas és folyamatos energia-felhasználás esetén tízszer akkora amperóra-kapacitást tudnak felmutatni. Továbbá alacsony hőmérsékleten kiemelkedően jó teljesítményt nyújtanak a hagyományos vizeselektrolit-elemekhez képest. Jelentős előnyük még a hosszabb tárolási élettartam, a hatékonyabb szivárgási elleni védelem és az alacsony hőmérsékleten elért kiváló teljesítmény. Az elem belseje hatékonyabban és biztonságosabban el van zárva a külvilágtól, ami kiváló védelmet nyújt a szivárgás és a korrózió ellen. Ma a Duracell háromféle alkálielemet gyárt: Turbo Max alkálielem, alkálielem és Simply.

Show / hide

Mi van az elemen belül?

Az elemek ugyan kicsik, de egyszerűnek mégsem mondhatók. Az elemek valójában komoly mérnöki tudást igénylő elektrokémiai cellák. A kémiai energiát egy elektronátadási folyamat alakítja elektromos energiává. Ez a folyamat az elem három fő része között zajlik le: az anód, a katód és a elektrolit között. Ezekhez az alkotóelemekhez a különböző elemek esetében különböző anyagokat használnak. Az anyagot aszerint választják ki, hogy milyen jól szabadítja fel vagy vonzza az elektronokat, mert az elektromosság folyamatos generálásához erre van szükség. Az anód többnyire valamilyen fém, a katód többnyire egy fém-oxid, az elektrolit pedig egy sós közeg, amely lehetővé teszi az ionok áramlását.

Show / hide

Ki találta fel az elemet?

Az 1860-as években a francia George Leclanche fejlesztette ki a világ első, széles körben használt elemének előfutárát, a cink-szén cellát. Az anód egy cink- és higanyötvözetből készült rúd volt. (Alessandro Volta eredeti cellája bebizonyította, hogy a cink az egyik legjobb fém erre a célra.) A katód egy lyukacsos csésze volt, amelynek anyagát mangán-dioxid zúzalék és egy kis szén alkotta. A keverékbe egy szénrudat helyeztek, amely folyamatos gyűjtőként működött. Az anódot és a katódcsészét folyékony ammónium-kloridba mártották, ez működött elektrolitként. Ezt a rendszert nevezték „nedves elemnek”. Leclanche eleme kezdetleges és olcsó volt és az 1880-as években a továbbfejlesztett „szárazelem” vette át a helyét. Az anód a cellát tartalmazó cinkborítás lett, az elektrolit pedig folyadék helyett inkább krém volt: gyakorlatilag a ma ismert szén-cink elemek elődje.

Show / hide

MI AZ ANÓD, A KATÓD ÉS AZ ELEKTROLIT?

Egy elem alapvetően ezekből áll, mint ahogy más alkálielemek is: az anód a negatív elektróda és cinkből készül, a katód a pozitív elektróda és mangán-dioxidból készül. Az elektrolit pedig egy folyékony közeg, amely lehetővé teszi az ionok áramlását az elektródák között és kálium-hidroxidból áll.

Show / hide

MINDEN DURACELL TURBO MAX ELEMEN VAN POWERCHECK™ KIJELZŐ?

Igen, minden Duracell Turbo Max elemen van POWERCHECK™ kijelző, kivéve a 9V elemeket. A POWERCHECK™ egy beépített kijelző, amely megmutatja Önnek, mekkora az elem aktuális energiaszintje.

Show / hide

MELYIK A TERMÉKCSALÁD LEGJOBB TELJESÍTMÉNYŰ ALKÁLIELEME?

A Duracell Turbo Max a legerősebb Duracell alkálielem bármilyen készülékhez.

Show / hide

Az alkálielemek újratölthetők?

Csak azok az elemek tölthetők újra, amelyeken szerepel az „újratölthető” („rechargeable”) jelzés. A nem újratölthető elemek újratöltésére tett bármilyen kísérlet szivárgással, vagy az elem sérülésével járhat. Mi az NiMH Duracell újratölthető elemek használatát javasoljuk. A töltőinkkel több százszor is újratöltheti őket.

Show / hide

A Plus Power elemeket bármilyen készülékhez használhatom?

A Duracell Plus Power elemek megbízható teljesítményt nyújtanak minden készüléke számára.

Show / hide

MILYEN KÉSZÜLÉKEKBEN NEM HASZNÁLHATUNK ÚJRATÖLTHETŐ ELEMEKET?

Újratölthető elemeket nyugodtan használhat minden olyan eszközben, amelyben egyébként alkálielemet használna, amennyiben a készülék gyártója ezt másként nem írja elő. A készülék márkájától eltérő újratölthető elem használata nem okoz problémát.

Show / hide

A Duracell újratölthető elemei bármilyen elemtöltővel tölthetők?

Igen, bármilyen töltővel, de a Duracell töltők az ajánlottak, mert ezek az iparág legbiztonságosabb termékei között szerepelnek.

Show / hide

Tölthetek más márkájú, újratölthető elemeket Duracell töltőben?

Igen, a Duracell töltők más márkájú NiMH, AA vagy AAA elemeket is feltöltenek. Ugyanakkor a Duracell nem vállal felelősséget más elemmárkák minőségéért, biztonságáért, vagy teljesítményéért, ezért a Duracell töltőkhöz a Duracell újratölthető elemeit ajánljuk használni.

Show / hide

Használhatok a készülékemben Duracell NIMH újratölthető elemeket?

Igen. Amíg a méretük megfelelő, használhatja a Duracell NIMH elemeket bármilyen készülékben. Ugyanakkor azt ajánljuk, olvassa el a készüléke használati utasításában a kompatibilitásra vonatkozó részt. A NiMH elemek felhasználása főleg a nagy energiaszükségletű készülékek, például a digitális kamerák esetében ajánlott, melyek általában gyorsan lemerítik az alkálielemeket.

Show / hide

Mit tegyek az elhasználódott elemekkel?

Minden újratölthető elemet újra kell hasznosítani. Más elemek esetében is lehetséges, sőt ajánlott az újrahasznosítás. Erről a témáról bővebben a karbantartási és hulladékkezelési részben olvashat.

Show / hide

Miben különböznek a Duracell hallókészülékbe való elemei a többi hasonló célú elemtől?

A Duracell hallókészülékbe való elemeit könnyű használni, praktikus műanyag csomagolásban kaphatók és az elemek hosszú nyele megkönnyíti az eszközbe való behelyezést.

Duracell Duracell

Kapcsolat

Nem találta meg itt a választ? Írjon nekünk, és 48 órán belül válaszolunk.

Kapcsolat