GYAKORI KÉRDÉSEK

Kérdése van? Válasszon kategóriát, és megkapja a választ a leggyakoribb kérdésekre.

Duracell

TECHNOLÓGIA

Show / hide

Miért használjak nikkel-fémhibrid (NiMH) elemet?

Az olyan nagy energiaigényű, mai készülékek esetében, mint a digitális kamerák, a korábban megszokottnál gyakrabban kell elemet cserélni. Ezekben NiMH Duracell elemeket érdemes használni. Ezek ugyanis több százszor is újratölthetők. A Duracell újratölthető AA eleme ideális a digitális kamerákhoz és egyéb nagy energiaigényű készülékekhez. AAA elemek is szóba jöhetnek, amelyek kiválóan használhatók olyan kisebb műszaki cikkekhez, mint az MP3 lejátszók és az elemes zsebjátékok. A Duracell újratölthető NiMH elemei és töltői azt a minőséget és megbízhatóságot nyújtják, amit elvár egy tartós, költséghatékony működésű Duracell terméktől.

Show / hide

Hogy működnek az elemek?

Az elemek egyszerűnek tűnhetnek, de a becsomagolt energia felhasználása egy bonyolult elektrokémiai folyamat eredménye. A külső körben az áram elektronok formájában akkor kezd el folyamatosan áramlani, amikor az eszközt — például egy villanykörtét — bekapcsolják. Ekkor az anód anyaga, a cink atomonként két elektront szabadít fel. Ez a folyamat az oxidáció, amely instabil cinkionokat eredményez. Miután az elektronok megtették a magukét és energiával látták el a villanykörtét, a katód végen újra belépnek az elembe, ahol az aktív összetevővel, a mangán-dioxiddal redukciónak nevezett kölcsönhatásra lépnek. Az oxidáció és a redukció kombinált folyamata egy energiacellában nem történhetne meg egy belső út nélkül, amely az elektronokat visszavezeti az anódba, kiegyenlítve a folyamatos külső áramlást. A folyamat vízben lévő negatív töltésű hidroxidionok mozgásának kíséretében megy végbe az elektrolit nevű folyadékban. A katódba belépő minden egyes elektron reakcióba lép a mangán-dioxiddal, ez az MnO2. Ezután az MnO2 az elektrolit vizével lép reakcióba. A reakció során a vízmolekula felbomlik és hidroxidionokat szabadít fel az elektrolitba, illetve hidrogénionokat, amelyek a mangán-dioxiddal MnO2H-t alkotnak. A belső kör akkor válik teljessé, amikor a reakció nyomán a katódban létrejövő hidroxidionok folyamatosan az anódba áramlanak. Ott keverednek az instabil cinkionokkal, amelyek az anódnál alakultak ki, amikor az elektronok eredetileg felszabadultak a külső kör számára. Ennek a folyamatnak az eredménye a cink-oxid és a víz. Ez teszi teljesé a kört (amire az elektromosság folyamatos áramlásához szükség van) és látja el energiával a lámpáját.

Show / hide

Mindegyik elemnek ugyanakkora az élettartama?

Nem, a különböző elemeknek eltérő az élettartamuk és a leadott energiamennyiségük, méghozzá a típustól és az őket alkotó kémiai elemek mennyiségétől függően. Egy étel elkészítése jó hasonlat lehet: a különböző alapanyagok és mennyiségek más-más ízt adnak az ételnek.

Show / hide

Mi az az alkálielem?

Csaknem negyven évvel ezelőtt a Duracell a világon elsőként dolgozta ki a mangán-dioxid alkálielem elektrokémiáját. Az 1960-as években a lakossági műszaki cikkek dinamikusan növekvő piacán ez az elemtípus hamar nagy népszerűségre tett szert a termékfejlesztők körében. Az alkálielemeknek vagy mangán-dioxid alkálielemeknek számtalan előnyük van a szén-cink elemekkel szemben, például magas és folyamatos energia-felhasználás esetén tízszer akkora amperóra-kapacitást tudnak felmutatni. Továbbá alacsony hőmérsékleten kiemelkedően jó teljesítményt nyújtanak a hagyományos vizeselektrolit-elemekhez képest. Jelentős előnyük még a hosszabb tárolási élettartam, a hatékonyabb szivárgási elleni védelem és az alacsony hőmérsékleten elért kiváló teljesítmény. Az elem belseje hatékonyabban és biztonságosabban el van zárva a külvilágtól, ami kiváló védelmet nyújt a szivárgás és a korrózió ellen. Ma a Duracell háromféle alkálielemet gyárt: Turbo Max alkálielem, alkálielem és Simply.

Show / hide

Mi van az elemen belül?

Az elemek ugyan kicsik, de egyszerűnek mégsem mondhatók. Az elemek valójában komoly mérnöki tudást igénylő elektrokémiai cellák. A kémiai energiát egy elektronátadási folyamat alakítja elektromos energiává. Ez a folyamat az elem három fő része között zajlik le: az anód, a katód és a elektrolit között. Ezekhez az alkotóelemekhez a különböző elemek esetében különböző anyagokat használnak. Az anyagot aszerint választják ki, hogy milyen jól szabadítja fel vagy vonzza az elektronokat, mert az elektromosság folyamatos generálásához erre van szükség. Az anód többnyire valamilyen fém, a katód többnyire egy fém-oxid, az elektrolit pedig egy sós közeg, amely lehetővé teszi az ionok áramlását.

Show / hide

Ki találta fel az elemet?

Az 1860-as években a francia George Leclanche fejlesztette ki a világ első, széles körben használt elemének előfutárát, a cink-szén cellát. Az anód egy cink- és higanyötvözetből készült rúd volt. (Alessandro Volta eredeti cellája bebizonyította, hogy a cink az egyik legjobb fém erre a célra.) A katód egy lyukacsos csésze volt, amelynek anyagát mangán-dioxid zúzalék és egy kis szén alkotta. A keverékbe egy szénrudat helyeztek, amely folyamatos gyűjtőként működött. Az anódot és a katódcsészét folyékony ammónium-kloridba mártották, ez működött elektrolitként. Ezt a rendszert nevezték „nedves elemnek”. Leclanche eleme kezdetleges és olcsó volt és az 1880-as években a továbbfejlesztett „szárazelem” vette át a helyét. Az anód a cellát tartalmazó cinkborítás lett, az elektrolit pedig folyadék helyett inkább krém volt: gyakorlatilag a ma ismert szén-cink elemek elődje.

Show / hide

MI AZ ANÓD, A KATÓD ÉS AZ ELEKTROLIT?

Egy elem alapvetően ezekből áll, mint ahogy más alkálielemek is: az anód a negatív elektróda és cinkből készül, a katód a pozitív elektróda és mangán-dioxidból készül. Az elektrolit pedig egy folyékony közeg, amely lehetővé teszi az ionok áramlását az elektródák között és kálium-hidroxidból áll.

Show / hide

MINDEN DURACELL TURBO MAX ELEMEN VAN POWERCHECK™ KIJELZŐ?

Igen, minden Duracell Turbo Max elemen van POWERCHECK™ kijelző, kivéve a 9V elemeket. A POWERCHECK™ egy beépített kijelző, amely megmutatja Önnek, mekkora az elem aktuális energiaszintje.

Show / hide

MELYIK A TERMÉKCSALÁD LEGJOBB TELJESÍTMÉNYŰ ALKÁLIELEME?

A Duracell Turbo Max a legerősebb Duracell alkálielem bármilyen készülékhez.

Duracell Duracell

Kapcsolat

Nem találta meg itt a választ? Írjon nekünk, és 48 órán belül válaszolunk.

Kapcsolat